Skip to main content
search
0

Oštećenja od grada na automobilu su možda i najveća noćna mora vozačima automobila. Mnogo je više vlasnika automobila koji nemaju mogućnost da priušte krov nad glavom svom ljubimcu na točkovima. Samim tim mnogo više automobila parkiranih pod vedrim nebom je izloženo vremenskim nepogodama, a jedna od najgorih je definitivno grad.

Posle grada eventualna oštećenja koja nastanu na automobilu mogu da izazovu veliku glavobolju vlasnicima. Mogu li ova oštećenja uopšte da se poprave tako da automobil bude kao pre? Mogu, i to je potrebno uraditi što pre ukoliko su oštećenja ozbiljnija, pošto će na tom mestu brzo doći do korozije. Oni koji žele da limariju automobila vrate u prvobitno stanje, ponekad se suočavaju sa popravkama koje mogu da koštaju od stotinu do nekoliko stotina ili hiljada evra. Postoje različite metode reparacije, ali one nisu jeftine. Kvalitet reparacije zavisi od brojnih faktora. Počevši od stepena oštećenja, kvaliteta limarije na automobilu, farbe i laka kao i starosti vozila jer najteže je raditi na starim i već oštećenim vozilima.

Oštećenja od grada – Metode popravke

Indukcija

Koristi se za manja oštećenja. Primenom specijalnog aparata za ispravljanje indukcijom pojedina oštećenja se mogu ispraviti lako i jednostavno, i to bez oštećenja farbe. Za potrebe reparacije koristi se struja, koja metodom indukcije neposredno greje deformisanu limariju sa donje strane. Metal se vraća u prvobitnu formu, praktično bez oštećenja laka i farbe, jer induktor nije direktan izvor toplote.

Blago punktovanje

Koristi se za teža oštećenja. Ovo je klasična metoda za izvlačenje ulubljenja koja se u težim slučajevima koristi i danas. Ideja je da se na mesto ulubljenja privremeno zavari, odnosno, punktuje elektroda, koja kasnije služi kao mesto zahvata prilikom izvlačenja. Nakon ove intervencije je potrebno lakiranje tretiranog dela automobila.

Lepljenje

Ona se praktikuje na delovima kao što su ram krova, stubovi, rubovi i tome slično. Kao što joj ime kaže, ova metoda se izvodi pomoću specijalnog lepka i alata, a prednost joj je što ne oštećuje lak i farbu na vozilu. Na ovaj način mogu se ispraviti razna ulubljenja na tim delovima nastala usled grada, ali i štete nastale pri parkiranju ili manjem sudaru.

Peglanje

Ovo je jedna od osnovnih i najstarijih metoda koja se koristi prilikom ispravljanja limarije, a primenjuje se i dan-danas. Pomoću raznih čekića i podmetača gotovo sva oštećenja se mogu ispraviti i vratiti u prvobitno stanje, a jedini problem je što tom pomalo grubom metodom često dolazi do oštećenja farbe i laka, pa je kasnije neophodno farbanje ispravljenog dela. Ipak, kod težih oštećenja ova metoda se i dalje najčešće primenjuje.

Prevencija

Naravno, najbolje je držati auto u garaži, ali mali broj vozača ima taj luksuz. Stoga je možda pametno da u automobilu uvek imate ceradu, pa ako posumnjate da može doći do oluje sa gradom, da na vreme pokrijete auto.  Uz protivgradnu ceradu, oštećenja od grada svodite na minimum, jedino ako vas nevreme zadesi u toku vožnje.

Velmark Auto Market ima u ponudi ceradu čiji je zaštitni sloj napravljen od višeslojnog materijala presvučen penom i tvrdim sunđerom a ostali deo je od termofolije. Cerade za auto protiv grada pokrivaju ceo auto i tako umanjuju rizik od oštećenja vozila. Cerade protiv grada štite vozilo od leda, smole, snega, prašine. Na prednjem i zadnjem delu su ušivene elastične trake za bolje držanje na vozilu. Cerada na krovu poseduje dva otvora za strujanje vazduha.

Za cenu i ostale informacije o ovom artiklu slobodno nas kontaktirajte.