Skip to main content
search
0

Da li sami sebe nesvesno dovodimo u opasnost?

Vreme je godišnjih odmora, kada često koristimo automobil za odlazak na letovanje, a porodično putovanje gotovo uvek znači i gomilu različitog prtljaga. Nepravilno spakovan prtljag zna da bude jako opasan po putnike. Pakovanje kofera, raznih sportskih rekvizita, igračaka i suncobrana nije samo stvar estetike i funkcije, već i bezbednosti.

Mada se nadamo da ste toga već svesni, nije na odmet iznova i iznova napominjati da svi putnici moraju biti vezani sigurnosnim pojasevima. Deca se moraju prevoziti u posebnim dodatnim sedištima. I mada su ovoga verovatno svi već svesni, vozači često zanemaruju opasnost koja vreba od prtljaga koji se nalazi u kolima. Nepravilno spakovan prtljag i neobezbeđeni objekti unutar vozila u slučaju naglog kočenja ili nezgode mogu da se pretvore u opasne projektile, a osim toga onemogućavaju preglednost.

Nepravilno spakovan prtljag

To što vozite SUV ili miniven ne znači da treba da ga napunite do krova. Maksimalna dozvoljena nosivost, koja podrazumeva ukupnu težinu putnika i prtljaga, varira od vozila do vozila. Čak i kada se radi o istom modelu (na primer golf 7 1.2 TSI ima različitu nosivost od golfa 7 2.0 TDI). Maksimalnu nosivost možete često da nađete na nalepnici koja se nalazi na okviru vrata ili u uputstvu za upotrebu vozila. Ako izračunate šta ste sve poneli i koliko putnika vozite, često ćete da budete iznenađeni činjenicom da ste se približili limitu.

Pažljivo rasporedite teret

Teške i glomazne komade prtljaga treba stavljati na dno prtljažnika i po mogućstvu ih čvrsto nagurati do naslona zadnjeg sedišta da bi se smanjila opasnost od njihovog uletanja u kabinu. Važno je da najteže stvari stavljate što bliže centru vozila. Na ovaj način ćete smanjiti uticaj dodatne težine na upravljivost automobila. Prevelika težina u zadnjem delu gepeka bi mogla da sabije zadnje opruge tako da se smanji težina na prednjoj osovini, što dalje utiče na manevrisanje i ležanje auta u krivinama.

Nepričvršćeni komadi prtljaga iza putnika pri sudaru dobiju 30 do 50 puta veću težinu, što ljudski vrat i glava ne mogu da izdrže.

Najzad, ukoliko imate previše stvari, koje ne mogu lepo i bezbedno da se spakuju, nije loše da razmislite o vrlo praktičnim krovnim prtljažnicima.

Velmark Auto Market vam nudi najveći izbor krovnih kofera za sva vozila – od 300 Litara – 600 Litara. Bez obzira koje vozilo imate uvek će biti potrebe za onim što se zove krovni kofer ili krovni box. U ponudi imamo veliki izbor krovnih kofera i oni se razlikuju po litraži, obliku, po veličini, po kvalitetu i boji. Takođe svi podržavaju evropske standarde i svi imaju integrisane sigurnosne bravice. Želje kupca određuje sam izbor ali i potreba kao što su skijanje, kamp oprema, stvari – odeća itd. Krovni koferi se nude u beloj, crnoj, sivoj metalik, sivoj antracit boji kao i u karbon look boji. Poverite svoje potrebe profesionalcima, uživajte u odmoru!