Skip to main content
search
0

Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi?

Dezinfekcija klima uređaja spada u obavezno održavanje vozila, mada većina ne obraća pažnju na taj deo sve dok ne počnu da se javljaju problemi.

Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Klima uređaj može da bude veoma opasan, ne samo zbog naglih promena temperature prilikom izlaska iz automobila, već i zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika. Klima uređaj u automobilima je izuzetno pogodno mesto za razvoj raznih mikroorganizama, pa se savetuje njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje. Isparivač je glavni krivac – na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju i bakterije i gljivice.

Posledice takvog zagađenja klima sistema su:

  1. Iritacija očiju i respiratornog sistema
  2. Neprijatni mirisi
  3. Bakterijske infekcije
  4. Alergijske reakcije
  5. Preventiva

Jednostavna tehnika koja bi trebala da bude navika: Par minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj a ostavite ventilaciju da radi i dalje. Tim postupkom omogućavate isparivaču da se osuši. Sušenjem isparivača onemogućujete razvoj bakterija i gljivica. Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu. Čestice dima se lako lepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih. Dezinfekcija klima uređaja nije jedina obaveza sa kojom se ovde susrećemo. Redovno menjanje filtera klime je jednako važno u sprečavanju neželjenih pojava.

Ne zavaravajte se time što je smrad, na primer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon njenog isključivanja. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Dezinfekcija klima uređaja

Evo šta sami možemo da uradimo onog trenutka kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi. Napominjemo da ovakva rešenja mogu da pomognu samo ako problem nije uznapredovao. U suprotnom je neophodno da se javite profesionalnom servisu koji će rešiti problem.
U prodavnicama auto opreme možete pronaći veliku paletu proizvoda za čišćenje klima uređaja. Preko raznih pena do sprejeva.

Velmark Auto Market je od svih, izdvojio jedan konkretan proizvod kojim možete rešiti vaše probleme. U pitanju je veoma efikasan sprej Holandskog proizvođača Motip koji služi za osvežavanje i čišćenje klima uređaja i ventilacionih sistema u kolima. Veoma lako se koristi, dotupan je u tri mirisa.

Uputstvo za upotrebu:

Upalite motor i ostavite u leru. Oborite ka napred prednja sedišta. upalite unutrašnju cirkulaciju na maksimum. Iza prednjeg sedišta postavite bočicu pritisnite diznu i zakačite za žabicu da bi sprej ceo iscureo. Izađite i zatvorite vrata. Nakon što sprej u potpunosti iscuri neka motor radi još par minuta. Ugasite motor i izluftirajte vozilo oko 10 minuta. Sprej je za jednokratnu upotrebu.

Za cenu i ostale informacije o ovom artiklu slobodno nas kontaktirajte.

Servis

Ako je problem uznapredovao, moraćete da posetite servis. Intervencija je skuplja od varijante “uradi sam” ali je najbolje rešenje. U servisima koriste poseban uređaj u kom se nalazi dezinfekciona tečnost, nakon čega taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je u stanju da stigne do najskrivenijih delova ventilacionog i rashladnog sistema.

Čistite klima uređaj čak i ukoliko se ne javlja smrad. Naučnici su dokazali prisustvo velikog broja bakterija, plesni, drugih mikroorganizama i njihovih produkata u ventilacionim sistemima automobila starih samo nekoliko godina, čak i kada se ne oseća apsolutno nikakav neprijatan miris u kabini.