Skip to main content
search
0

Automobil operite spolja i očistite iznutra na svakih par nedelja – češće zimi – te ga ispolirajte svakih šest meseci. Odaberite suv, topao dan, ali nemojte automobil prati direktno na suncu jer će se prebrzo sušiti, a na njemu će ostajati neželjene mrlje.

Proleće je idealno vreme za detaljno češćenje automobila. Niti je prehladno niti je prevruće, a s laka treba skinuti masne naslage od zime i zaštititi ga od novih izazova koji nastupaju u leto.

Pustite da se lak automobila dobro ohladi pre nego što ga polijete hladnom vodom. Ako je lak vruć, prebrzo će se sušiti tokom pranja, a to otežava pranje.

Za uklanjanje tvrdokornih prljavština koristite specijalna, posebno formulisana sredstva za čišćenje. Takođe, obavezno koristite šampon za automobile umesto preagresivnog deterdženta za suđe ili drugih kućnih sredstava koja mogu uništiti zaštitni sloj laka.

Nemojte posle pranja ostaviti automobil da se sam osuši jer će izgledati kao da ga niste ni prali. Obrišite ga i temeljno osušite jelenskom kožom ili prikladnom krpom.

Unutrašnjost automobila takođe nije otporna na prljavštinu i fleke. Pogotovo, ako vozilo često koristite i u njemu vozite putnike. Mala deca su pravi umetnici u stvaranju fleka i ogrebotina, još pogotovo, ako se u vozilu hrane sa grickalicama i sokićima.

Na tržištu postoj i mnogo vrsta sredstava za poliranje automobila; neka su u obliku paste, a neka tekuća. Mnoga takva sredstva sadrže vosak koji automobilu daje visok sjaj i štiti boju. Nakon pranja automobila, nanesite sredstvo za poliranje prema uputstvu proizvodača. Polirajte mekom krpom ili krpenim nastavkom za poliranje stavljenim na električnu polir mašinu.